Povezanost, odnosno srodnost „velikog fudbala“ i FUTSALA je očigledna. Futsal je prvenstveno nastao iz nemogućnosti da se fudbal igra na velikom prostoru usled vremenskih prilika ili nedostatka prostora za velike terene. Zbog toga je i logično da se fudbal u sali prvi put spominje 1831. godine u Kanadi, gde su se učenici i studenti sklanjali od zime, snega ili kiše kako bi igrali fudbal.ISTORIJA FUTSALA U SVETU

Autor teksta: Milan Pašić, doktorant Univerziteta u Beogradu, FSFVU vreme odigravanja prvog svetskog prvenstva u „velikom fudbalu“ 1930. godine u Urugvaju, u vremenu kada je ta zemlja dominirala u razvoju fudbalskog sporta, profesor fizičkog vaspitanja Huan Karlos Ćeriani (1906 - 1996) je usled nedostatka velikih fudbalskih igrališta, prebacio fudbal na košarkaške terene, kao jednu vrstu rekreacije za svoje učenike.


Iz tih razloga, tvorcem ili vizionarem fudbala na malom prostoru smatra se urugvajac Huan Karlos Ćeriani. On je iste godine u Montevideu predstavio i prvu verziju pravila igre u sali koja su zasnovana na pravilima četiri sporta: fudbal, košarka, rukomet i vaterpolo.

  • Iz košarke je preuzeo pravila vezana za broj igrača, neograničen broj izmena i vremensko trajanje,

  • iz rukometa dimenzije terena i golova,

  • iz vaterpola pravila vezana za golmana.


Zbog popularnosti, ali i praktične primene „malog fudbala“ (manji broj igrača, manji tereni manji fizički zahtevi) igra dobija na sve većem značaju tako da se igra prenosi i na okolne zemlje. Najbrže „novu igru“ usvajaju Brazilci koji 1936. godine u Sao Paolu dopunjavaju pravila igre i Brazil postaje centar razvoja organizovanog „malog fudbala“.


U tom periodu (1930 - 1950) „mali fudbal“ zbog velikog broja različitih verzija, neobjedinjenih pravila igre (fudbal 5, fudbal 6, fudbal 7), nije bio u mogućnosti da se razvija potpuno slobodno (slična iskustava bila su i u „velikom fudbalu“).


Institucionalno fudbal u sali počinje da se razvija od 1952. godine. Tada „YC Asocijacija“ organizuje prvu ligu u Sao Paolu.


Od tog preioda naglo dolazi do razvoja igre, gde uz povremenu dominaciju Rio de Žaneira, Sao Paolo vodi centralnu ulogu u razvoju novog sporta. Dolazi do organizacije prvih klubova, asocijacija na nivou gradova, država pa i kontinenata.


Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima na elektronsko izdanje časopisa "Fudbalski kod". Ukoliko ste se pretplatili na online izdanje ulogujte se sa Vašim korisničkim imenom i šifrom.


Ukoliko želite da se pretplatite na naše online izdanje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Kliknite ovde za više informacija o pretplati.

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

18 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com