Iz godine u godinu ova atraktivna igra se razvija, usavršavaju se pravila, obogaćuje se i razvija tehnika, menjaju se sistemi igre. Bogatstvo i raznolikost kretanja, kombinatorika, dinamika i pravi izobor rešenja u nedostatku vremena, u ograničenom prostoru i uz ometanje protivnika, čine futsal toliko interesantnim i privlačnim kako za igru tako i za gledanje. Svi zadaci ne mogu se unapred odrediti ni predvideti, jer brze i neočekivane promene situacija u igri su česte, što zahteva brze reakcije i brzo prilagođavanje igrača.TAKTIKA U FUTSALU

Autor teksta: mr Goran Ivančić, trener Futsal reprezentacije Srbije

Fotografije: Arhiva autora i arhiva FSSModeran futsal zahteva od igrača dobru fizičku, tehničko-taktičku i psihološku pripremljenost. Opredeljujući se za modernu igru u oba smera od trenera se traži koncepcija u skladu s individualnim, grupnim i kolektivnim mogućnostima igrača. Sama igra iziskuje prilagodljivost kretanja igrača u konkretnoj situaciji, jer se isti tehnički zadatak može izvršavati na više načina.Taktiku možemo definisati kao skup postupaka za postizanje nekog cilja ili metode koje se primenjuju za postizanje nekog cilja. Mozemo je podeliti na taktiku odbrane i taktiku napada. Sledeća podela je na: individualnu taktiku, grupnu taktiku, kolektivnu taktiku i taktiku golmana.


U ovom tekstu ćemo navesti samo one elemente i detalje koji su karakteristični za futsal.


Individualna taktika je sposobnost igrača da se prilagodi razvoju igre i situacijama jedan na jedan. U fazi odbrane igrač može da prati protivničkog igrača koji je u posedu lopte ili nije u posedu lopte. Kada protivnik nije u posedu lopte, veoma je vazno zauzimanje ispravne pozicije na terenu, postavlja se na liniju odigravanja ili napada liniju odigravanja. Pozicija mora biti takva da u svakom momentu može da vidi i loptu i protivničkog igrača (ili da ima kontakt sa protivnikom), da može lako da pomogne saigraču, napravi korekciju i da održava određenu formaciju u odbrani. Ako je protivnik u posedu lopte, zauzimanje ispravne pozicije na terenu, zauzimanje odbrambenog stava, postavljanje između protivnika sa loptom i gola, odbrana gola. U futsalu je izuzetno vazno vršiti konstantan pritisak na igrača sa loptom. Na taj način znatno pomažemo saigračima u izvršavanju odbrambenih zadataka, smanjujemo prostor za manevar i odigravanje protivnika, skraćujemo vreme za koje protivnik mora da primi loptu, pripremi se za odigravanje i nađe pravo rešenje u napadačkoj akciji. Što je bolji pritisak na protivnika sa loptom naši saigrači imaju više mogućnosti da sarađuju u odbrambenim zadacima i pokrivaju veći prostor u odbrani, ne moraju striktno da čuvaju protivnika, jer igrač koji je u posedu lopte ne može da izvrši idealno odigravanje. Važan je pravovremeni izlazak na igrača i ne pokušavati po svaku cenu oduzeti loptu direktnom protivniku, već naterati protivnika na pogrešno odigravanje i na taj način doći do kontranapada (bez prevelikog rizika od ispadanja iz igre ili nagomilavanja prekršaja).


Individualna taktika u napadu zavisi od tehničkih mogućnosti igrača. Da bi došli do povoljne pozicije igrači moraju puno da se kreću. U futsalu je neophodno uraditi mnogo lažnog kretanja, promena pravca i promena ritma da bi došli do prednosti u odnosu na protivnika. Otkrivanje može biti jednostavno (za sebe) ili složeno (da svojim kretanjem oslobodimo prostor za saigrača). Prijem lopte je najčešće đonom i u kretanju, bitna je zaštita lopte (telom) zbog blizine protivnika. Organizacija napada zavisi od kvaliteta odigravanja koje mora da bude precizno, oštro (jako) i prijema lopte, jer se na taj način osvaja prostor i ubrzava igra bez velike potrošnje energije u odnosu na dribling ili vođenje lopte. Futsal je atraktivan zbog velikog broja tehnički obrazovanih igrača, koji driblingom znaju da osvoje prostor, da naprave brojčanu nadmoć i na atraktivan način postignu pogodak. U završnici napada često se koristi udarac vrhom stopala (špic), jer je veliki broj igrača na malom prostoru i teško je doći do pozicije za šut.


Taktika golmana - golman je izuzetno važan u futsalu jer od njega počinje svaki napad i on je poslednja linija odbrane. Neophodno je da prati igru, da ima pravovremene reakcije... U toku igre je mnogo udaraca na gol, tako da su od izuzetnog značaja sledeći elementi: fizička pripremljenost, tehničko-taktičke sposobnosti (pored osnovne tehnike važna je igra nogom), psihološka stabilnost i koncentracija. Golman raspoređuje odbranu, pravi korekcije, postavlja odbranu na prekidima, pravovremenim istrčavanjem prekida protivničke napadačke akcije, učestvuje u organizaciji napada i kontranapada...


U futsalu grupna taktika u odbani podrazumeva situcije 2 na 2, 2 na 3, 3 na 3, 3 na 4. Saradnja igrača u odbrani se ogleda u tome da kada god smo u mogućnosti pomognemo saigraču ili stvorimo brojčanu nadmoć u odnosu na protivnika. U futsalu su veoma česte „hendikep“ situacije tj. situacije kada je manje odbrambenih igrača nego protivničkih napadača. Ako je odbrana u manjku ideja je da se uspori protivnički napad i dobije što je moguće više vremena dok se saigrači ne vrate u odbranu, da se pravilnom postavkom zaustavi napad ili da se protivnik dovede u što je moguće nepovoljniju situaciju za udarac na gol. Važno je prepoznati prioritete i odlučiti se za neku od sledećih radnji: odbrambeno grupisanje,pokrivanje prostora, udvajanje ili ostavljanje slobodnog protivnika koji je najmanje opasan po naš gol.


Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima na elektronsko izdanje časopisa "Fudbalski kod". Ukoliko ste se pretplatili na online izdanje ulogujte se sa Vašim korisničkim imenom i šifrom.


Ukoliko želite da se pretplatite na naše online izdanje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Kliknite ovde za više informacija o pretplati.

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

4 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com