KARAKTERISTIKE FUTSAL IGRAČA

Autor teksta: Dževad Habibija, trener Futsala

Fotografije: Arhiva FSSStrukturalno posmatrajući, oduvijek se smatralo da su niski, brzi i okretni igrači, upravo ti koji su predodređeni za futsal. Stvoreno je ubjeđenje koje jasno i ekskluzivno daje prednost ovom tipu igrača, što i nije baš najispravnije.


U fudbalu koji zahtijeva velike napore nisu mogli da uspiju brojni izraziti talenti, a kao jedan od osnovnih razloga bio je njihova fizička građa. Mnoštvo primjera potvrđuje teze o ''velikim nadama'' koje su bile primorane napustili fudbal. Posvetivši se aktivno futsalu, napravili su ispravan odabir i postali vrhunski igrači. Sa osnovnim znanjem prenesenim iz fudbala, ovi igrači nemaju poteškoća u prilagođavaju načinu treninga. Njihovi početni problemi su vezani za umanjeni teren i loptu, ritam igre, taktičke situacije, ali mentalitet igrača im pomaže u brzom prilagođavanju.


Ako su prije dvadeset godina igrači težili driblingu ''jedan na jedan'', danas se sve svodi na organizaciju igre i kolektivni učinak. Brzina prenosa lopte, aktivnost svih igrača, kretanje u prostoru bez lopte, brzo razmišljanje, blizina saigrača, izbjegavanje tzv. ''mrtvih perioda i mrtvih zona terena'', u velikoj mjeri su doprinijeli poboljšanju igre. Danas profesionalni igrači futsala moraju imati i dovoljnu dozu pozitivne agresivnosti, eksplozivnosti, nepredvidljivosti, fantazije, odgovornosti, lukavstva, osjećaja za ritam utakmice…


Način igre koji se najviše praktikuje posljednjih godina zahtijeva od trenera stvaranje tzv. univerzalnih igrača. Nemoguće je, međutim imati u sastavu sve univerzalne igrače, sposobne da igraju na svim pozicijama podjednako dobro. Odbrambeni igrač može težiti poboljšanju efikasnosti u protivničkom šestercu, kao i pivot u odbrambenoj fazi, međutim ne smije zapostavljati svoje karakteristike, vrline. Bez pretjeranog forsiranja igrač treba prije svega da iskoristi na najbolji mogući način svoje kvalitete. Znači, mora da ispolji svoj maksimum na poziciji za koju je predodređen.


Tokom nastupa, igračima se nameće zadatak podizanja ritma kao i pravovremeno donošenje odluka. Uspjeti brže misliti od protivnika, predosjetiti kojim tokom će se odvijati akcija, čitati misli protivnika, su prednosti koje znatno favorizuju igrača, a samim tim i ekipu. Posjedujući ove karakteristike, on može unaprijed reagovati i spriječiti neke situacije. Pored toga, igrač mora biti pripremljen za aktivno učešće u obadvije faze igre na bilo kojoj zoni terena. Zato se mentalna (psihološka) brzina u futsalu pokazuje ipak važnija od same fizičke brzine. Pod mentalnom brzinom, misli se na:

  • brzinu obrade podataka,

  • brzinu izbora odigravanja,

  • brzinu prilagođavanja nastaloj situaciji i

  • brzinu izvođenja.


Nadareni igrači koji posjeduju izuzetne sposobnosti ni u kom slučaju ne smiju biti prisiljavani da žrtvuju svoje kvalitete kako bi postali univerzalni igrači. Bila bi to neoprostiva greška zato što efikasnost jedne kompletne ekipe univerzalaca još uvijek nije dokazana.


Sposobnosti igrača


Osim objektiva obučavanja igrača, te poboljšavanja njihovih sposobnosti, trener je obavezan da utiče na izgrađivanje ličnosti igrača. Riječ je dakle o uspješnom ubacivanju igrača unutar grupe i njegovom oblikovanju. Smišljenim pristupom, pojedincu se nameće obaveza prilagođavanja i njegova kompletna integracija unutar ekipe.


Članak koji ste otvorili dostupan je samo pretplatnicima na elektronsko izdanje časopisa "Fudbalski kod". Ukoliko ste se pretplatili na online izdanje ulogujte se sa Vašim korisničkim imenom i šifrom.


Ukoliko želite da se pretplatite na naše online izdanje, možete nas kontaktirati putem e-mail adrese
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. . Kliknite ovde za više informacija o pretplati.

Ulogujte se

Prijatelji sajta

sport indeks

Trenutno posetilaca

21 gostiju i nema prijavljenih članova

Fudbalski kod

Adresa: Blagoja Parovica 156,11030 Beograd, Srbija
Telefon: +381 63 712 4258
E-mail: info@fudbaslkikod.com